Heb je last van amandelstenen en wil je ze graag verwijderen? Je kunt dit thuis zonder problemen doen met enkele hulpmiddelen, maar het is wel goed om voorzichtig te zijn. De amandelen, waar je de amandelstenen in vindt, zijn gevoelige kliertjes die bij te veel belasting geïrriteerd of zelfs ontstoken kunnen raken.

Ga je voorzichtig te werk, dan kun je echter zonder problemen de steentjes verwijderen uit de groeven van de amandelen. Wij geven je tips hoe je op een veilige en efficiënte wijze de amandelstenen kunnen weghalen.

Groei van amandelstenen en risico’s

Amandelstenen, ook wel tonsillolieten genoemd, groeien in de groeven van de amandelen. De amandelen zijn kleine kliertjes die je aan beide zijden van de keel vindt. Ze zijn betrokken bij het afweersysteem van het lichaam, maar zelf ook vatbaar voor infecties en irritatie.

In de amandelen zitten vrij diepe groeven, ook wel de amandelcrypten genoemd. In deze groeven vangen de amandelen ziekmakers op, zodat ze snel onschadelijk gemaakt kunnen worden en niet verder het lichaam inkomen.

In deze groeven kan echter ook rotzooi ophopen, dat vaak bestaat uit een brij van celresten, voedselresten en neusslijm. In deze brij kunnen ook bacteriën gaan groeien, die vervolgens stinkende luchtjes veroorzaken. De substantie verhardt enigszins en vormt kleine steentjes: een amandelsteen.

Klachten bij amandelstenen

Niet iedereen krijgt (direct) last van klachten bij amandelstenen, maar hoe langer ze onbehandeld blijven, hoe groter de kans op klachten. Bovendien is één van de meest voorkomende klachten, een slechte adem, een symptoom dat de persoon zelf niet altijd opvalt, omdat het lichaam went aan de geur. Helaas merkt de omgeving dit wel in gesprekken.

Andere klachten bij amandelstenen kunnen zijn:

 • Gevoel dat er iets vastzit in de keel
 • Moeite met slikken
 • Metaalachtige smaak
 • Andere mondklachten
 • Oorpijn
 • Verhoogde kans op ontstekingen amandelen

De klachten die amandelstenen kunnen veroorzaken wegen veel zwaarder dan het kleine risico op irritatie bij het verwijderen van amandelen.

Veilig amandelstenen verwijderen

Wil je amandelstenen op een veilige manier verwijderen, dan is het goed om hiervoor speciale hulpmiddelen te gebruiken. Met instrumenten die speciaal voor het verwijderen van amandelstenen gemaakt zijn, is de kans op beschadigingen en irritaties een stuk kleiner.

Het wordt afgeraden om amandelstenen met een vinger, wattenstaafje of de achterkant van een tandenborstel los te duwen. Het risico op zowel beschadigingen als nieuwe besmettingen met bacteriën is hierbij te groot.

De volgende instrumenten zijn wel zeer geschikt voor het verwijderen van amandelstenen:

AE Dental Power Floss

De AE Dental Power Floss is een monddouche waarmee je handmatig de amandelstenen kunt wegspuiten uit de amandelen. Omdat je handmatig de kracht van de straal kunt bepalen, is dit een veilig instrument.

Dat ligt anders bij veel elektrische spuiten, zoals waterpik. Deze instrumenten zijn vaak gemaakt om het gebit te reinigen, maar hebben om deze reden ook een erg krachtige straal. Dit kan leiden tot kokhalsreflexen, maar ook tot een beschadiging van de amandelen.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een veilig hulpmiddel dat gebruikt kan worden om amandelstenen los te krijgen uit de amandelcrypten. Hoewel je idealiter zo min mogelijk aan de amandelen en de crypten zit, ontkomt je hier niet altijd aan met amandelstenen.

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is in dit geval een goede optie, omdat het dunne lusje aan het uiteinde van het instrument de amandelen minimaal belast. Tegelijkertijd is het erg eenvoudig om het lusje achter een amandelsteen te zetten, en hem er met een kleine handbeweging uit te scheppen.

TonsilFresh Led Tool

Omdat je de amandelen het liefst zo veel mogelijk met rust laat, is het goed om precies te kunnen zien waar je te werk gaat. Zo hoef je niet onnodig in en rond de amandelen te duwen. De TonsilFresh Led Tool is hierbij erg handig, omdat het hulpmiddel een klein LED-lampje heeft ingebouwd.

Zo kun je met gemak de amandelen vinden en heb je nog een hand vrij om bijvoorbeeld je wang een beetje opzij te trekken. Op deze manier kun je veilig en zonder gevaar amandelstenen weghalen.

Tonsilfresh Cupping Glass

De Tonsilfresh Cupping Glass is een klein instrument waarmee amandelstenen uit de amandelcrypten gezogen kunnen worden. Je doet dit handmatig met een ballonnetje aan het uiteinde van de Tonsilfresh Cupping Glass.

Het voordeel van dit hulpmiddel is dat je niet in de amandelcrypten hoeft te gaan. Zeker wanneer de amandelen al enigszins gevoelig zijn, is dit onprettig.

Preventiemaatregelen

Door verschillende preventiemaatregelen te treffen, verklein je de kans op terugkeer van amandelstenen nadat je ze hebt verwijderd. Dit draagt bij aan een zo laag mogelijk belasting van de amandelen, waardoor je zo min mogelijk risico loopt op extra irritaties.

Voor goede preventie pak je de risicofactoren van amandelstenen aan:

 • Droge mond
 • Slechte mondhygiëne
 • Neusverkoudheid of soortgelijke allergische reactie
 • Veel zuivel in dieet
 • Koffie en alcohol (veroorzaakt droge mond)
 • Mondwater met alcohol

Met name de droge mond, slechte mondhygiëne en neusverkoudheid zijn beruchte veroorzakers van amandelstenen.

Voorkom een droge mond met Dr Katz lozenges. Deze pastilles stimuleren de speekselproductie, zodat je op een natuurlijke wijze een minder droge mond hebt. Drink bovendien voldoende water en verspreid maaltijden zoveel mogelijk over de dag.

De mondhygiëne kun je verbeteren door, naast het tandenpoetsen, ook de tong te schrapen met een speciale scraper. Een goede optie is de Orabrush. De zachte haartjes van de Orabrush beschadigen de tong niet, maar reinigen wel grondig tussen de tongpapillen.

Gebruik daarnaast Oxyd8 mondwater als alternatief op mondwater met alcohol. Mondwater met alcohol bijt en richt vaak meer schade aan dan dat het helpt. Oxyd8 mondwater werkt op basis van actief zuurstof, dat met name de stinkende bacteriën aanvalt.

Probeer bij een neusverkoudheid regelmatig de neus te snuiten en bovendien California Breath Sinus Drops te druppelen na het snuiten. Deze druppels reinigen de neusholte en lopen via de neus naar de keel, waar ze de stinkende bacteriën effectief aanpakken.

Is een operatie gevaarlijk?

In ernstige gevallen leidt de aanwezigheid van amandelstenen tot een operatie. Dit is alleen het geval wanneer men met de normale methoden, zoals hierboven beschreven, het probleem niet weet op te lossen.

Bij een operatie worden de amandelen volledig of gedeeltelijk verwijderd. Hoewel dit routineoperaties zijn, bestaat er altijd een risico van nabloedingen of ontstekingen. De arts kan je hier meer over vertellen.