Wat een kunstgebit precies gaat kosten is altijd moeilijk vast te stellen. Er geldt niet één standaardprijs, de kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de staat van het huidige gebit. Zonder consult bij de tandarts is het geven van alleen al een prijsindicatie amper mogelijk.

Basisverzekering
Ongeacht de kosten, een kunstgebit wordt uit de basisverzekering voor de tandarts vergoed. Zit alles mee, dan betaal je een eigen bijdrage ter hoogte van een kwart van het bedrag van het gehele behandelplan. Maar let op: elk gebit is anders en dus is geen enkele situatie gelijk. Een kunstgebit is en blijft toch maatwerk.

Geslonken kaak
En factor van belang is ook hoeveel tanden en kiezen er getrokken moeten worden, want elke tand of kies die getrokken moet worden kost geld, tenzij er een aanvullende verzekering voor de tandarts is afgesloten. Wat ook nogal eens extra kosten kan opleveren, is de situatie dat de kaak geslonken is. Dan namelijk wordt doorgaans een klik- in plaats van een kunstgebit aanbevolen. En aan een klikgebit hangt weer een ander prijskaartje dan een kunstgebit en dus verandert ook de eigen bijdrage.

Geheel of gedeeltelijk
Het aantal te trekken tanden of kiezen en de prothese vormen de basis van de totale kunstgebit kosten. Wie zo weinig mogelijk risico’s op financiële verrassingen wil lopen, die sluit altijd een aanvullende verzekering af. Bij het kostenplaatje spelen ook de zorgverzekeraars een rol. De onderlinge prijsverschillen liegen er vaak niet om. Dan geldt er nog een verschil tussen een volledige of gedeeltelijke prothese. Met een volledig klikgebit geldt een recht van 75 procent vergoeding van de behandelkosten als het gebit aan vervanging toe is. En dat eens in de vijf jaar op basis van een kunstgebit op implantaten.

Verzekeraars vergoeden een keer per vijf jaar een nieuw kunstgebit, mits vervanging noodzakelijk is. Mensen die eerder aan vervanging toe zijn, moeten eerst contact opnemen met de zorgverzekeraar. Goed om te weten nog is dat de tandarts basisverzekering niet de kosten van een gedeeltelijke prothese en het trekken van kiezen en tanden vergoed. Een aanvullende verzekering vaak wel.