Voor veel mensen is het belangrijk om er goed uit te zien. Verzorging speelt daarbij een grote rol. Ook tandverzorging is belangrijk, je gezicht is tenslotte vaak het eerste waar je naar kijkt als je iemand ontmoet. Een vriendelijk gezicht met een lach spreekt aan. En dan is het mooi als je tanden recht staan. Maar voor veel mensen is dat helaas niet zo. En ook bij kinderen groeien de tanden niet altijd recht. Zo’n 30 procent van de kinderen heeft een beugel nodig. Maar wat als jij of je kind geen vaste beugel wilt? Wat zijn de alternatieven?

Bijna zonder beugel

Correctie van de stand van scheve tanden helemaal zonder beugel, is niet mogelijk. Maar veel mensen, zeker kinderen en tieners, vinden het dragen van een beugel vaak niet prettig. Een alternatief waarbij een vaste, slotjesbeugel ontbreekt heeft dan ook de voorkeur. Een alternatief voor een zichtbare beugel is een onzichtbare beugel. Je gebit wordt gecorrigeerd met zogenaamde ‘aligners’, dit zijn doorzichtige en uitneembare bitjes. Deze methode heeft als voordeel dat je zelf kunt kiezen wanneer je de aligners draagt. Als je dus een belangrijke gebeurtenis hebt, een sollicitatiegesprek of een date met de leukste jongen of het leukste meisje van de school, kun je er voor kiezen om de aligners niet te dragen. Je maakt ze eenvoudig schoon. Elke twee weken vindt een controle plaats en worden de aligners vervangen. De duur van deze behandeling hangt af van de stand van je tanden en wat er moet gebeuren om de gewenste eindstand te bereiken. Niet alle correcties kunnen gedaan worden met aligners. Je laat eerst een afdruk van je gebit laten maken om te kijken of de gewenste correcties gedaan kunnen worden met deze onzichtbare beugel.

Preventieve orthodontie

Bij preventieve orthodontie wordt, naast naar de stand van de tanden of kaak, vooral gekeken naar de mondgewoonten. De stand ontstaat vaak door afwijkende mondgewoonten zoals mondademhaling of een verkeerde tongpositie. Een speciaal mondstuk – de zogenaamde ‘trainer’ of bitje – corrigeert de tanden en kaken op zachte wijze. Het bitje oefent lichte druk uit op de tanden. Dit bitje draag je maximaal een uur per dag en gedurende de hele nacht. Hierdoor neemt het ongemak flink af! Daarnaast leer je, met behulp van op maat gemaakte oefeningen, wennen aan nieuwe, betere mondgewoonten. Dit oefentraject verloopt in drie stappen. Eerst train je de neusademhaling, vervolgens richten de oefeningen zich op de juiste tongpositie en de laatste stap in het traject is gericht op slikoefeningen. De behandeling duurt neemt 18 maanden en is geschikt voor de allerkleinsten tot volwassenen. Omdat de methode een preventieve correctiemethode voor tanden en kaken is, kan een vroege behandeling bij je kind voorkomen dat hij of zij later een beugel nodig heeft. Dat scheelt een hoop kosten!

Cosmetische correctie

Het plaatsen van facings is een cosmetische correctie, want de stand van de tanden of de kaken wordt niet aangepakt. Facings bestaan uit een laagje tandkleurig materiaal van composiet of porselein dat op een of meerdere tanden wordt geplakt. Hiermee kan de vorm of de kleur van een tand of een groep tanden aangepast worden. Ze worden vooral gebruikt om gebroken tanden te herstellen, spleten tussen tanden op te vullen, hoekjes te repareren of scheve tanden te maskeren. Het mooiste is het als de facings geplaatst worden op een hele rij tanden. Nadeel is dat met het plaatsen van facings je eigen tanden bewerkt moeten worden.  Als je scheve tanden hebt moet een deel van je tanden worden weggeslepen, voor ze geplaatst kunnen worden. Dat is eigenlijk zonde.

Er zijn dus meerdere manieren om scheve tanden te corrigeren. Een orthodontist moet bepalen wat voor jou geschikt is. Je uiteindelijke keuze hangt waarschijnlijk ook af van de kosten. De kosten hangen ook af van welke kosten worden gedekt door een tandartsverzekering. Aan jou de keuze wat je gaat doen!