Het kan zomaar gebeuren dat er iets aan de hand is met uw gebit waardoor u ineens naar de tandarts moet. Denk daarbij aan hevige kiespijn, maar ook bijvoorbeeld een gebroken tand. Als zoiets gebeurt, moet en wilt u zo snel mogelijk naar de tandarts. U zult een spoedafspraak moeten maken. Wat zijn dan de opties?

Naar de eigen tandarts

U kunt beginnen met het bellen van uw eigen tandarts. Vaak houden zij wat ruimte vrij in de agenda voor spoedgevallen. Of het kan zijn dat andere patiënten zijn uitgevallen door bijvoorbeeld ziekte. Dan is het vaak mogelijk om even tussendoor langs te komen met uw klachten. Dit kan al dezelfde dag zijn of soms een dag erna. Dit is de meest makkelijke oplossing. Maar het kan ook gebeuren dat de tandarts geen tijd heeft om een spoedafspraak in te plannen. Waar kunt u dan heen?

Naar de spoed tandarts

Door het hele land zijn er tandartsen die juist in spoedgevallen kunnen helpen. Met name in grote steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag kunt u deze spoed tandartsen vinden. Als u belt met een spoedtandarts kunt u daar direct of bijna direct terecht. Vaak kan iedereen terecht bij deze tandartsen, of u nu in Nederland woont of daar op vakantie bent. Ook maakt het niet uit bij welke verzekeraar u zit. U gaat naar deze tandarts en achteraf krijgt u dan de factuur toegestuurd.

In het weekend en na kantoortijden

Tandartsen maken vaak gebruik van een weekendrooster met verschillende tandartsen in de regio. Zo is er in het weekend en na kantoortijden toch altijd een tandarts bereikbaar. Als u belt met uw eigen tandarts krijgt u vaak een bandje met daarop het nummer wat u kunt bellen voor de weekenddiensten. Soms wordt dit ook automatisch doorgeschakeld. U hoort dan welke tandarts er in dat weekend dienst heeft en hoe laat u daar terecht kunt. Het komt vaak voor dat er in het weekend een tijdelijke oplossing wordt gezocht, en dat u later bij uw eigen tandarts een uitgebreide afspraak maakt. Zo worden de klachten wel verholpen, maar duurt het niet te lang zodat de dienstdoende tandarts ook anderen kan helpen. In de praktijk blijkt het namelijk vrij druk te zijn in de weekenden.