Wanneer u regelmatig een bezoek aan onze tandarts brengt, kunt u er bijna niet aan ontkomen: fluoride. Veel mensen weten echter niet precies wat het nut is van fluoride en hoe het werkt in ons gebit. Bovenal zorgt fluoride voor een extra bescherming van ons gebit: het maakt de tanden harder. Door de fluoride in tandpasta zal ons glazuur minder snel oplossen tijdens een zuuraanval. Denk aan het nuttigen van frisdrank, koffie en andere etenswaren. Ook zal glazuur sneller herstellen als u regelmatig fluoride in uw gebit heeft. In dit artikel vertellen we u graag meer over de werking van fluoride.

Bescherming tegen zuren

Tandplak bestaat voor een groot deel uit bacteriën die suikers om kunnen zetten in zuren. Deze zuren zorgen voor een zogenaamde zuurstoot, die de glazuurkristallen op uw tanden en kiezen laten oplossen. Dit proces noemt men demineralisatie, waar remineralisatie tegenover staat. Remineralisatie staat juist voor het aangroeien van glazuurkristallen op uw tanden en kiezen. Zodra er meer demineralisatie, dan remineralisatie in uw gebit voorkomt, ontstaan er kleine gaatjes in uw tanden. Hoe meer suikers u binnenkrijgt, hoe groter de kans op demineralisatie van uw glazuur!

Het fluoride zorgt ervoor dat uw glazuur minder snel oplost, waardoor demineralisatie minder snel zal optreden. Daarnaast zorgt fluoride voor een snellere groei van glazuurkristallen, waardoor uw tanden sneller herstellen en er een stevige laag fluoride-glazuurkristallen ontstaat. Ook kunnen fluoridedeeltjes tegen het glazuur aan komen te liggen, waardoor het kristaloppervlak beschermd wordt. Dit vermindert de kans op demineralisatie des te meer! Verder is het voor bacteriën waarschijnlijk lastiger om zich te hechten in de fluoride op uw tanden en kiezen. Dit is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Doordat de bacteriën niet blijven plakken, kunt u deze eenvoudig met speeksel of een tandenborstel van uw tanden verwijderen.

Kortom: zorg voor voldoende fluoride!

Bovenstaande informatie maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk het is om voldoende fluoride te nemen. Dit kan enerzijds door tandpasta met fluoridedeeltjes te kiezen, door minimaal twee keer per dag te poetsen en anderzijds door regelmatig naar de tandarts te gaan. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over onze tandarts en dienstverlening.

Let op: het wordt afgeraden om fluoride in te slikken, het is goed voor uw tanden, maar slik de tandpasta niet door na het poetsen.