Veel voorkomende ouderdomskwalen

Mensen in Nederland worden gemiddeld steeds ouder. Dit kun je terug zien in de ouderdomskwalen. Er ontstaan steeds meer ouderdomskwalen, omdat het menselijk lichaam steeds langer mee gaat. Wat zijn veel voorkomende ouderdomskwalen?

Slecht gehoor
Het verliezen van gehoor is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. In Nederland is gehoorverlies onder ouderen heel normaal. Het gehoorverlies begint meestal langzaam en bijna onmerkbaar. De oudere hoort steeds minder, totdat het de dagelijkse tonen steeds minder goed hoort. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel zaken die hierbij kunnen helpen, zoals de moderne hoortoestellen van Van Boxtel Hoorwinkels.

Slechter wordend gebit
Het lichaam wordt ouder en daarmee ook het gebit. De kwaliteit van het gebit wordt steeds minder groot. Daarnaast zijn eetgewoontes van groot belang bij de gezondheid van het gebit. Oudere mensen hebben vaak andere eetgewoontes dan jongeren, wat zorgt voor een achteruitgang van het gebit. Daarnaast gebruiken ouderen vaak meer medicijnen, die ook invloed hebben op de gezondheid van de tanden.

Zwakkere spieren
De eerste paar decennia van het mensenleven worden de spieren steeds sterker. Ongeveer na een leeftijd van 40 jaar, wordt deze groei negatief. De spieren verminderen langzaam. Het is voor ouderen belangrijk om in beweging te blijven. Bij weinig beweging vermindert de spiermassa gemiddeld 4% per jaar. Wanneer iemand 75 jaar is, vermindert de spiermassa dubbel zo snel.

Slechter zicht
Bij ouderen is het normaal dat het zicht steeds minder wordt. Daarnaast ontstaan er vaak oogziektes als staar, glaucoom en netvliesveroudering (Maculadegeneratie). Deze oogaandoeningen zijn meestal operatief te helpen.

Geheugen
Het geheugen wordt bij ouderen steeds slechter. Vaak is Alzheimer of dementie daar een grote oorzaak van. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die hun hersenen trainen en veel bewegen, minder kans hebben op geheugenverlies en de daarbij behorende ziektes Alzheimer en Dementie.

De laatste jaren komen er steeds meer en betere hulpmiddelen voor ouderen. Toch kunnen we er niet omheen dat ons lichaam verslechtert, ondanks alle hulpmiddelen die we toegereikt krijgen.

Meer tips, informatie en leuke weetjes voor ouderen? Lees dan verder bij Jonge Senioren.