Dat roken slecht voor uw gezondheid is, dat weet vrijwel iedereen. Wist u echter ook dat roken een zeer grote invloed heeft op de gesteldheid van uw gebit?  Tandartspraktijk Schiedam zal de gevolgen van roken in dit artikel nader toelichten.

Door te roken tast u uw tandvlees en het glazuur van uw tanden aan. Dit kan de oorzaak zijn van ontstekingen, beginnende gaatjes, verkleuring van tanden en kiezen, enzovoorts. Reden genoeg om te minderen met roken, of uw tandarts om advies te vragen. Zo kunt u eventuele complicaties aan uw gebit zo goed mogelijk tegengaan.

Ontstekingen in uw tandvlees

In de tabaksrook van een sigaret zit nicotine, wat eenvoudig door kan dringen in uw tandvlees. De bloedvaten in het tandvlees zullen hierdoor vernauwen, waarbij de wand van de bloedvaten lastiger te bereiken wordt voor afweercellen. Dit zorgt er automatisch voor, dat er minder afweercellen bij de tandplak rond uw tanden en kiezen kunnen komen. Tandplak vormt het begin van een gaatje, een wortelkanaalontsteking of een ontsteking aan uw tandvlees. Het is namelijk niets meer dan een hoopje bacteriën uit uw voedingsmiddelen. Gelukkig kunt u een groot deel van het tandplak verwijderen met uw tandenborstel, al zal er altijd een laagje overblijven. De afweercellen maken deze tandplak voor een groot deel onschadelijk.

Verkleuring van tandenDC_Heerlen_19-300x200

Ontstekingen in uw tandvlees is slechts een van de mogelijke gevolgen van het roken. Ook kan er een sneller verkleuring optreden in uw gebit, doordat de tabaksrook zorgt voor een vergeling van tanden en kiezen. Een dergelijke verkleuring van het gebit treedt in de meeste gevallen pas op latere leeftijd op, door de hoeveelheid thee en koffie die een volwassene in zijn of haar leven drinkt. Door te roken vervroegt u dit proces, waardoor een verkleuring van de tanden en kiezen al op een veel jongere leeftijd op kan spelen. Een verkleuring kan alleen worden verholpen door uw tanden en kiezen te bleken.