Een van de vervelendste behandelingen binnen een tandartspraktijk is de wortelkanaalbehandeling, waarbij over het algemeen een lokale verdoving gebruikt wordt. Veel patiënten kijken tegen deze behandeling op, terwijl het u van een hevige pijn af kan helpen. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling genoemd, waarbij de pulpa van het wortelkanaal van een tand of kies wordt verwijderd. Een nieuwe ontsteking aan de wortel van de specifieke tand of kies is hierdoor niet langer mogelijk. De ruimte van de verwijderde wortel van een tand of kies wordt opgevuld om verdere complicaties te voorkomen. Ook het gat in uw tand of kies, welke gebruikt wordt voor het bereiken van de ontstoken wortel, wordt opgevuld. De tandarts in Tilburg kan u helpen met een wortelkanaalbehandeling.

Ontstaan van een ontstoken wortelpunt

dentist-428646_960_720Er zijn verschillende oorzaken voor een ontstoken wortelpunt, waarbij een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Een van de meest voorkomende oorzaken van een ontstoken wortelpunt is een ontsteking als gevolg van tandplak op en in de tand of kies. Wanneer u niet voldoende of niet goed genoeg poetst, blijft er een dikke laag tandplak op uw tanden en kiezen achter. Deze tandplak zal zich door dagen heen ontwikkelen tot tandsteen, wat niets meer is dan opgehoopte bacteriën. Als gevolg van het tandplak kunnen deze bacteriën in uw tanden en kiezen trekken, waardoor een gaatje ontstaat. Vaak kan een gaatje nog worden uitgeboord, waardoor een verdere verspreiding van de bacteriën niet mogelijk is.

Wanneer u het gaatje niet of te laat behandelt, kunnen de bacteriën bij uw wortel komen. Dit vormt het begin van een wortelpuntontsteking, waarbij een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is om de infectie te verwijderen.

Pijn tijdens een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling zult u weinig tot niets van de behandeling merken, doordat u plaatselijk verdoofd wordt. Na afloop van de behandeling kunt u nog wel enige pijn ervaren. Dit is echter veel minder pijnlijk, dan de pijn die u van de infectie ervaart.