Veel mensen in Nederland zijn bang voor de tandarts. Dit kan verschillende oorzaken hebben, misschien hebben zij een eerdere nare ervaring gehad, misschien zijn zij bang dat er iets mis is of misschien zijn zij bang omdat ze niet goed weten wat de tandarts gaat doen. Heb jij ook last van angst voor de tandarts? Schaam je dan niet, wij geven je enkele tips om van je angst voor de tandarts af te komen. Het is namelijk wel belangrijk dat je naar de tandarts blijft gaan.

Vertel het aan de tandarts

De beste manier om van je angst af te komen is door het aan de tandarts te vertellen. Vertel je tandarts wat je precies zo eng vindt, hij of zij kan hier dan rekening mee houden. Wees ook niet bang om vragen te stellen, als jij graag wilt weten wat er gaat gebeuren zodat je je meer op je gemak voelt, wilt je tandarts je hier zeker mee helpen. De meeste tandheelkunde praktijken hebben namelijk al veel ervaring met angst voor de tandarts. Ook zijn er in Nederland verschillende tandartsen gespecialiseerd in tandartsangst, hier zou je ook een bezoek aan kunnen brengen. Zij weten extra goed hoe zij met jouw angst om moeten gaan.

Gaat de angst niet voorbij?

Durf je ondanks een goed gesprek met je tandarts nog steeds geen behandeling te ondergaan? Ook dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zoek bijvoorbeeld op internet kalmerende oefeningen op zoals ademhalingsoefeningen of luister naar muziek tijdens een behandeling. Zo kun je jezelf kalmeren en afleiden tijdens een behandeling. Wanneer ook dit niet werkt, kun je de tandarts vragen om kalmerende middelen te gebruiken. Sommige tandartsen maken gebruik van bijvoorbeeld lachgas.

Realiseer je het belang van de tandarts

Ook wanneer je niet van je angst afkomt is het belangrijk om toch naar de tandarts te gaan. Door vaker te gaan, weet je op een gegeven moment wat er gaat gebeuren en dit kan de angst verminderen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken bij een tandarts, omdat er anders ontstekingen of gaatjes kunnen ontstaan. Hierdoor zul je pijn krijgen en de behandelingen die je dan moet ondergaan zijn een stuk vervelender dan een controle.