Bij een professionele en moderne tandartspraktijk staat een breed scala aan apparatuur. Met behulp van technische snufjes zoals een röntgen apparaat of een autoclaaf kan de tandarts zijn/haar patiënten efficiënt behandelen. De kwaliteit van de hulpmiddelen in de tandartspraktijk bepaalt hoe goed de tandarts te werk kan gaan.

Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, de kwaliteit van de boren of de verstelbaarheid van de tandartsstoel. Ook de wasbak moet niet verstopt raken. De mengkraan moet zijn werk doen en de kastenwanden moeten waterdicht blijven zodat de inhoud steriel blijft. Om mispraktijken te voorkomen, moet een tandarts kunnen vertrouwen op de kwaliteit van deze hulpmiddelen. Daarom is het belangrijk dat de praktijk zijn apparatuur enkel en alleen inkoopt bij betrouwbare fabrikanten.

Certificering van medische hulpmiddelen fabrikanten

Wanneer de tandartspraktijk op een leverancier heeft gevonden voor medische hulpmiddelen, wordt deze eerst gecontroleerd aan de hand van een ISO certificering. Een fabrikant kan deze certificering behalen wanneer haar bedrijfsprocessen voldoen aan een ISO norm. Verschillende processen in verschillende branches moeten voldoen aan andere ISO normen. In het geval van fabrikanten van medische hulpmiddelen, is dat de ISO 13485. De tandartspraktijk kan de fabrikant opzoeken in het ISO register en weet zo direct of dat deze fabrikant voldoet aan bepaalde eisen.

Wat zegt het ISO certificaat over de fabrikant?

Veel praktijken zijn in de veronderstelling dat een fabrikant pas kan voldoen aan de ISO norm als zijn individuele producten voldoen aan een bepaalde kwaliteitseis. Echter klopt dit niet. Een fabrikant voldoet aan de ISO norm wanneer het managementsysteem van de fabrikant gericht is op het efficiënt leveren van kwaliteit producten. De ISO norm is dus voornamelijk gericht de interne management van een fabrikant. Hoewel dit veel zegt over de kwaliteit van de individuele product, zal een tandarts altijd zelf nog moeten afwegen of de producten aan zijn/haar eisen voldoen.

Wie controleert de ISO normen?

In Nederland controleert de Raad van Accreditatie of een fabrikant voldoet aan de eisen gesteld in de ISO norm. De Raad van Accreditatie bekijkt de processen en procedures van de fabrikant. Om hieraan te voldoen, moet de fabrikant dus een kritische blik werpen op de interne organisatie. Vaak wordt hiervoor een extern adviesbureau ingehuurd. Gezien de ISO norm hoog ligt, is dit wel degelijk een goede referentie voor praktijken die de kwaliteit van medische hulpmiddelen willen beoordelen. Echter zegt dit voornamelijk dat de hulpmiddelen goed zijn gemaakt en niet dat ze perse van goede kwaliteit zijn. Een bekwame tandartspraktijk zal altijd de kwaliteit van zijn eigen hulpmiddelen beoordelen.