Iedereen heeft er wel eens last van gehad. Als het vroeger niet als kind was, is het wel als volwassen. In dit blogartikel lees je alles met betrekking tot de wereld van de ‘gaatjes’.

Hoe ontstaan gaatjes?

Als je in je mond bacteriën hebt, kunnen die zich vermenigvuldigen en hechten aan het oppervlak van je tanden en kiezen. Deze bacteriën komen van ons eten en drinken. Dit zetten ze om in zuur. Dit zuur zorgt voor de beschadiging aan het tandglazuur en het kan zelfs oplossen. Als het de laag onder het tandglazuur aantast, komt er een gaatje. Vaak komt een gaatje tussen de groeven van kiezen en in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Tevens de moeilijkste plekken om te komen met je tandenborstel.

Wanneer heb je vulling nodig?

Als je tandbederf onder de laag tandglazuur is gekomen, heb je een vulling nodig om de schade te herstellen en om eventuele pijnklachten te voorkomen. Dit geldt ook voor eventuele schade aan de tand of kies zelf.

Het plaatsen van de vulling

Het plaatsen van de vulling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling niet pijnlijk. Tijdens het plaatsen van de vulling wordt er, waar je veel mensen over hoort, geboort. Goed om te weten, een vulling is altijd tandkleurig, dus je zal het niet zo snel zien.

Hoe kan je gaatjes voorkomen?

Hoewel je niet altijd gaatjes kan voorkomen, een goede mondverzorging is erg belangrijk om in ieder geval een poging te doen om tandbederf tegen te gaan. Er wordt aangeraden om je tanden 2 maal per dag te tandenpoetsen met fluoridetandpasta. Om extra goed je gebit te verzorgen, kan je ook flossen en ragers gebruiken om bij de moeilijk schoon te maken plekjes te komen. Probeer ook niet de periodieke afspraken over te slaan bij de tandarts. Zo houd je grip op je gebit en kunnen er niet spontaan dingen pijn gaan doen. Zelf ga ik altijd naar tandartspraktijk Enschede! Ik kom hier al sinds dat ik een kleuter ben en ben nooit meer weggegaan. Zelf heb ik veel last van gaatjes gehad als kind. Ik deed er alles aan om het tegen te houden, maar ze bleven maar terugkomen. Gelukkig heb ik er nu vrij weinig meer last van!