De digitale wereld verandert in een duizelingwekkend tempo. En als er nieuwe producten worden ontwikkeld, dan brengen deze ook nieuwe kansen en mogelijkheden voor de tandheelkunde met zich mee. Veel tandartspraktijken kunnen nu op vele niveaus computerondersteunde technologie integreren.

 

Zowel de grote als kleine tandartspraktijken kunnen al deze digitale diensten en zorg naar een hoger niveau tillen. Dit op manieren die tientallen jaren geleden nooit voor mogelijk werd gehouden. Dat geldt ook voor het gebruik van digitale archieven. We vertellen jou hieronder meer hierover.

De mogelijkheden van een digitaal archief

 

Er zijn tal van digitale archiveringsoplossingen voor tandartspraktijken beschikbaar. Het gaat hier veelal om cloudoplossingen. Dit staat voor het werken en opslaan via het internet. Sommige software opties zijn niet echt in medische dossiers gespecialiseerd. Hoewel deze bedrijven misschien wel een geweldig software product bieden, begrijpen ze de nuances van de patiëntgegevens en de regelgeving plus naleving regels van de overheid niet.

 

Zoek bij het vergelijken van dit soort archivering cloudoplossingen voor een tandartspraktijk dan ook naar software die het volgende biedt:

 

 • Een web gebaseerde De gebruiker kan vanaf elke computer met een internetverbinding op het systeem inloggen.
 • Een intuïtieve Een gebruiksvriendelijke oplossing betekent immers dat hier weinig tot geen training voor nodig is. Dus is het direct klaar voor gebruik.
 • Het voldoet aan onder meer de WGBO en Wet bescherming persoonsgegevens. Het gekozen platform moet zonder meer met deze voorschriften rekening houden.
 • Zoeken en filteren. Om het kunnen vinden wat er nodig is, moet het zoeken en filteren eenvoudig zijn, want dit zijn onmisbare functies.
 • Printklare rapporten. In het geval van een audit of een verzoek van een patiënt, maakt het vlot kunnen printen van rapporten dit proces snel.
 • Opslag van documenten, bestanden en afbeeldingen. De tandheelkundige dossiers bevatten afbeeldingen en röntgenfoto’s. Dus is er een archiveringsplatform nodig dat elk type bestand aankan.
 • Dekking meerdere locaties. Heeft de praktijk meer dan één locatie? Combineer deze archieven dan in één systeem. Met toestemming controles kan er bepaald worden wie welke bestanden kan inzien.
 • Als er gegevens naar een archief worden gemigreerd, zorg er dan voor dat deze gegevens optimaal versleuteld zijn.

Het grote voordeel van een digitaal archief

 

Een papieren archief digitaliseren heeft als grootste voordeel dat de dossiers ervan altijd beschikbaar zijn. Dit kan omdat deze cloud software via een webbrowser op elk werkstation toegankelijk is. Het geeft de geautoriseerde gebruikers zo een volledige toegang tot de dossiers van de tandarts patiënten. Alle relevante dossiers binnen de tandartspraktijk zijn op afstand toegankelijk.

 

Dit digitale archiefsysteem biedt zo de mogelijkheid om duizenden afbeeldingen en bestanden op te slaan. Die elk direct beschikbaar zijn, door enkel naar de naam van de patiënt en de behandeldatum te verwijzen. Althans, dat is het ultieme doel van een digitaal beheersysteem.

 

Vooral het beeld beheersysteem van een digitaal archief is daarbij aanzienlijk sneller toegankelijk. En wordt om deze reden nu ook veelvuldig gebruikt om het op film gebaseerd proces te vervangen.

Hoe dit digitaal archief in de praktijk werkt

 

 • De toegang tot de databank en mediabibliotheek. Ga via een webbrowser op elk gewenste computer naar het cloudplatform. Je hebt hier de toegang tot het patiëntenbestand die altijd up-to-date is.
 • Deel naar wens de patiëntendossiers. Klik op de bestanden die er naar externe partners gestuurd moeten worden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld röntgenfoto’s, intraorale scans en aanvullende bestanden zoals afbeeldingen en documenten van de patiënt selecteren.
 • Werk samen. Voer het e-mailadres van de ontvanger in. Deze ontvangt dan een e-mailmelding met bijvoorbeeld een link om de toegang tot de gedeelde bestanden te krijgen. Onthoud daarbij goed dat er aan hun kant geen softwarelicentie of abonnement nodig is.

De (digitale archief) oplossing is nabij!

 

Een cloud oplossing, speciaal voor het gebruik door een tandartspraktijk, maakt het administratieve werk van een tandarts een flink stuk efficiënter. Al was het enkel voor de integratie van alle uitgebreide patiëntendossiers op één locatie. Zo geef je als tandarts niet alleen advies over het goed verzorgen van je tanden maar heb je ook de gegevens van je patiënt snel beschikbaar. Om zo de workflows te ondersteunen.

 

Plus het zorgt daarnaast voor een onbeperkte oplossing voor het delen van bestanden. Om zo doeltreffender met specialisten, partners en laboratoria samen te werken. Dit alles vindt plaats terwijl deze unieke cloud software de compliance van de praktijk ondersteunt en helpt de privacy van alle tandarts patiënten (volgens onder meer de WGBO richtlijnen) te beschermen.